Que és un esplai?


Un esplai és una associació formada per joves motivats i voluntaris, que conjuntament amb mares, pares i infants, volen a tirar endavant un projecte educatiu per a la transformació social, és a dir, per a un món millor.

A l’esplai tot és diferent! El joc i la participació són les principals eines a través de les quals els infants descobriran el món, aprendran noves maneres de relacionar-se amb el seu entorn, a conviure amb els seus companys. Sense llibres de text, sense televisió... a l’esplai experimentem directament amb allò que aprenem!

Així doncs, l’esplai és l'espai on diferents grups d’infants d'edats diverses es troben amb un grup de joves voluntaris (les monitores i monitors) normalment els dissabtes pel matí o l'horabaixa per aprendre i divertir-se d’una manera diferent que a l’escola o a casa. Amb l’esplai anem de colònies, campaments, anem d’excursió o rutes, fem tallers, jocs i dinàmiques, gimcanes, cercaviles, teatre i cuidem un hort... però sobretot, juguem i fem amics!

Per què anar a l’esplai?

L’esplai és escola de democràcia. L’esplai vol formar a través del joc i la participació a ciutadans actius, compromesos i crítics, és a dir, gent amb sensibilitat i empatia per ells mateixos i el seu entorn social, cultural, nacional i natural. És per això que des de l’esplai fomentem valors tant importants com l’esperit crític, el respecte a la natura i a totes les persones, la interculturalitat, la felicitat, la participació social, l’art, la sensibilitat... tot allò que cal per a una societat i un món millor.

Per què el joc i la participació?

El Joc és el laboratori idoni per instruir-nos en la llibertat. En el joc trobem l’espai on gestionar el consens i les dissensions, on establir, respectar o trencar les normes si conjuntament es creu convenient... un veritable exercici de democràcia! El joc té una gran importància en la vida dels infants, ja que es planteja com una activitat natural i els proporciona plaer, satisfacció i diversió. A més, els ajuda a relacionar-se amb els altres i amb un mateix a establir nous rols i desenvolupar habilitats.

La participació és l’altre principal objectiu a l’hora d’educar els infants. Entenem que la participació és aquell seguit d’accions que algú individualment o col·lectivament pot fer per incidir en el seu entorn. El nostre entorn més directe és, evidentment, l’esplai i després el nostre barri o poble, municipi, Mallorca, Illes Balears, el país, el món... La participació és l’essència de la societat veritablement democràtica on els ciutadans no únicament es plantegen votar cada quatre anys, sinó que s’autoorganitzen en associacions o col·lectius per tirar endavant projectes i accions per millorar el seu entorn.

Així doncs a l’esplai juguem, fem amics i vivim autèntiques aventures, però sobretot aprenem a conviure activament, i a veure i moure’ns pel món d’una altra manera.